keskiviikko 10. joulukuuta 2014

It's not better or worse, it's just different

Näiden muutaman kuukauden aikana oon listaillut joitain asioita, jotka on jollakin tapaa erilaisia Suomen ja Amerikan välillä. Tiedän, että monet näistä saattaa olla aika itsestään selvyyksiä :-) mutta joukosta löytyy juttuja joista en ite tiennyt ollenkaan ennen tänne tuloa!
IMG_2800
- Oregonissa on laki, että autoa ei tarvitse eikä edes saa tankata itse. Bensa-asemilla on aina tankkaajia jotka hoitaa sen homman. Tää sais mun puolesta tulla Suomeenki. :-D 
- Tosi monilla on ihan jättimäisiä autoja. Yksi tosi yleinen auto täällä on Fordin jättimäinen lavallinen maasturi. 
- Suurin ero ruokajutuissa on musta näiden napostelu. En sano, että se olisi välttämättä huonojuttu, mutta kaikki syö kokoajan välipaloja. Esimerkiksi xc-meetteihin porukka kantoi aina kauheen määrän naposteltavaa. 
- Opettajat on aina mrs. tai mr. IMG_2761 
- Legginssit ja yoga-pantsit on tosi yleisiä ja mulla tulee välillä ihan yläasteen alkuajat mieleen. Muutenkin näiden pukeutuminen on aika erilaista kuin Suomessa, yleensä paljon rennompaa. 
- Koulussa kaikki läksyt aina palautetaan opettajalle ja ne arvioidaan. Muuten koulu on aika helppoa täällä, mutta tota vihaan yli kaiken. 
- School spirit on täysin eri luokkaa kuin Suomessa. Se johtuu osittain varmaan myös siitä, että täällä kaikki nuorten elämässä tapahtuu koulun ympärillä. 
- Koulussa ei oo välitunteja ollenkaan ja lounastauko on vaan puolituntia. DSC_0228 
- Small talk kulttuuri on tosi erilaista täällä. Aina kun astuu kauppaan myyjät kysyy "how are you?" yms. Musta se on vaan kiva juttu, vaikka aluks se tuntuikin aika oudolta ja kiusalliselta. Nykyään itteltäkin sujuu smalltalk paljon paremmin! 
- Koulussa kaikki käyttää reppuja. Aluks mulla oli kokoajan sellanen olo että olisin taas ala-asteella, mutta nyt kun oon tottunut niin mikäs siinä. Koulukirjat on täällä ihan jättimäisiä tiiliskiviä, joten reppu on melkeen pakollinen. Ostin kans ite repun jota käytän aina välillä. 
- Mulla on vaan yhdestä aineesta kirja ja se on matikka. Mistään reaaliaineista ei oo kirjoja, joka tuntuu tosi oudolta. 
- Koristelu juhlapyhinä viedään täällä ihan uudelle tasolle. Halloweenin aikaan pystyi esim samaan aikaan näkemaan halloween-, thanksgiving- ja joulukoristeita. Eihän ikinä voi olla liian aikaista. IMG_2770 
- Valikoimat on täällä ihan jättimäisiä. Murohyllyt on metrien pitusia ja sipsejä on varmaan miljoonaa erimakua. Pari viikkoa sitten olin ostamassa synttärikorttia yhelle kaverille ja valitsin sitä korttia yli vartin, koska oli liian vaikeaa tehdä päätös tuhannesta vaihtoehdosta. 
- Täällä on ihan älyttömiä makusia sipsejä ja karkkeja yms. Sipsit on kaikkein parhaita. Cappucino, kaneli, hampurilainen, mac and cheese, sushi, pekaanipiirakka.... 
- Joka kadun kulmassa on stop-merkkejä. Kolmioita ei sen sijaan oo ollenkaan vaan esim risteyksissä jokaiselle suunnalle on oma stop-merkki. 
- Tää johtuu osittain varmaan siitä, että mun koulu on tosi iso. Mutta siis meiän koulussa on opettajien lisäks töissä ihan sairaasti porukkaa. En tarkota nyt mitään siivoojia ja keittäjiä. Vaan täällä on tosi paljon eri kanslia- ja toimistotyöntekijöitä. Lisäksi varmaan lähemmäs kymmenen eri vahtimestaria jotka kaikki vastaa vähän eri jutuista. DSC_0258 edit 
- Mun koulun ulkopuolella on myös joka iltapäivä ja aamu poliisi vahtimassa. Musta se on tavallaan tosi pelottavaa, vaikka ne on vaan lisäämässä turvallisuuden tunnetta..
- Drive in kahvilat. En tiedä toimisko nämä edes Suomessa. Mutta siis jokaisessa kadun kulmassa on joku pikku drive in kahvila ja yleensä aina kunnon jono. 
- Dutch Bro's, ansaitsee ihan oman kohdan. Dutch on siis vähän kuin Starbucks, mutta parempi! Lisäksi se on kotoisin Oregonista ja mun tietääkseni sitä ei löydy muualta. 
- Kaikki käy kirkossa joka sunnuntai. Tai jos ei kaikki niin ainakin yli puolet. Monet puhuu siitä koulussa ja on aktiivisia monissa kirkon jutuissa. En kumminkaan sanoisi, että nuoret on kovin uskonnollisia tai ainakaan näyttää sitä, kirkossa käynti on vaan osa näiden elämää. IMG_2768 
-Kokeet on helpompia kuin Suomessa. Ei ne kuitenkaan ihan pelkkää monivalintaa ole, kuten luulin ennen tänne tulemista. Mutta täällä on kokoajan pieniä kokeita ja testejä kun taas Suomessa jakso aina päättyy isoon kokeeseen. 
 - Yks juttu mistä en tykkää täällä koulussa on näiden arvosanat. A+ eli paras on ihan liian helppo saada. En nää yhtään mitään järkeä siinä, että niin moni oppilas voi saada parhaan mahdollisen. Eihän se erottele oppilaiden tasoa ollenkaan. Ja samoin se, että ainoat numerot joilla pääsee collegeen on yleensä A ja B. Ja ehkä C. 
- Koulu tekee tosi paljon enemmän hyväntekeväisyyttä ja on muutenkin paljon aktiivisempi. Jotkut asiat kuitenkin ihmetyttää välillä. Esim. tällä hetkellä monilta mun kursseilta voin saada ekstra pisteitä jos tuon purkkiruokaa (joka myöhemmin lahjotetaan eteenpäin) Toisin sanoen voidaan periaatteessa ostaa parempia arvosanoja. Otin tietty silti hyödyn irti :-D 
- Musta on hauskaa huomata miten Eurooppalainen musiikki tulee tänne vähän myöhässä samallalailla kuin jenkkimusa Suomeen. En tiiä miksi mutta en oo koskaan aatellu, että se toimis noin päin. IMG_2271

3 kommenttia:

  1. Tää oli tosi mielenkiintonen ja mulle ainaki tuli yllätyksenä monikin noista! Viel tost ku kirjotit et koulukirjat painaa tonnin, mut sitte sanoit että sulla on vaan yhestä aineesta kirja, et mitä kirjoja ne sit on? Ja et kirjotetaanko siellä kaikki vaan vihkoihin tms? :)

    Ja ihan tosi, sushin makuisia sipsejä? :DDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitää varmaan jossain vaiheessa laittaa kuvaa mun kirjasta haha :-D mulla on siis kirja vaan algebrasta.. Ja siis yleensä saadaan tosi paljon monisteita yms ja just kirjotetaan aika paljon muistiinpanoja yms.
      Hahah joo ja oli viel yllättävän hyviä!! :-)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista